GReco Products
GReco Products
Poszerzamy naszą ofertę o kolejne greckie produkty najwyższej jakości – tym razem są to produkty firmy GReco Products z Salonik. Jest to grecka firma zajmująca się sprzedażą naturalnych - ekologicznych produktów greckich, głównie ziół leczniczych, aromatycznych i roślin przyprawowych, które pochodzą z prywatnych certyfikowanych pól. Większość z nich występuje naturalnie na dziewiczych polach jako śródziemnomorskie chwasty, daleko od innych upraw rolnych obok dzikiej greckiej natury. Wszystkie etapy produkcji są wykonywane ręcznie i tradycyjnym sposobem (zbiór, sortowanie, pakowanie) Wykształcenie zdobyte na Uniwersytecie Arystotelesa w Salonikach oraz bogate doświadczenie zespołu gwarantuje najwyższą jakość śródziemnomorskich odmian oraz charakterystycznych tylko dla tego klimatu ziół.

Oliwa EXTRA VIRGIN BIO GRECO 500ml
Żyjemy w czasach, gdzie starym odmianom drzew grozi wyginięcie, ponieważ nowe odmiany – proponowane przez firmy - dają co rok stabilną ilość owoców i gwarantują wysoką wydajność produkcji rolniczej. W Polsce zauważamy ten proces w sadownictwie, gdzie tradycyjne odmiany np. jabłoni dają smaczne jabłka, ale nie owocują co rok i są wymieniane na nowoczesne odmiany. To samo się dzieje z drzewami oliwkowymi. W zależności od parametrów genetycznych oraz warunków klimatycznych w danym roku nasze stare drzewa oliwne pozwalają sobie na naturalny odpoczynek. Tego nienawidzi nowoczesna gospodarka i zmusza naturę oraz rolników do biznesowego podejścia do produkcji. Efektem jest wyrywanie starych odmian i sadzenie nowoczesnych. My staramy się utrzymać stare greckie odmiany, bo to część naszej kultury. Drzewa oliwne żyją prawie wiecznie. Na terenie Grecji są drzewa oliwne, które liczą kilka tysięcy lat. Natomiast dużo pól ma drzewa, które liczą przynajmniej kilka wieków i owocują dalej. Te drzewa posadzili nasi pradziadkowie. Trzeba dbać i utrzymać ten prezent od nich.
Opis ekologicznej oliwy z oliwek Greco
Nasza grecka oliwa pochodzi od trzech starych tradycyjnych greckich odmian, które rosną na tym samym polu i liczą kilka wieków. Jest to limitowana wersja oliwy, ponieważ cała plantacja daje 3-3,5Ton rocznie, oprócz roku gdzie produkcja może być o wiele mniejsza. Z tej ilości, tylko 1000-1200kg oleju, jest przeznaczony na rynek polski, a reszta zostaje sprzedana w Grecji. Dlaczego są posadzone aż trzy odmiany na tym polu? Prawdopodobnie celem praprapradziadka, który posadził te drzewa, było zdobycie owoców oliwnych w celu produkcji oleju dla potrzeby rodziny, oraz dużych w rozmiarze oliwek do spożycia . Każda odmiana się różni i daje inny owoc, który daje inne smakowe i aromatyczne walory. I właśnie to daje wyjątkowy smak i aromat naszej oliwie, te połączenia trzech odmian w proporcji, takiej jak smakowała i pasowała naszym pradziadkom.
Podajemy trzy odmiany:
Odmiana Koroneiki: Występuję na terenie całej Grecji, jest odmianą do zdobycia oleju , ma mały owoc, który daje mocny pikantny smak oleju i dobre parametry polifenolowe.
Odmiana Piliu: endemiczna odmiana która występuje tylko na terenie Pilio, z którego pochodzi oliwa. Aromatyczna odmiana. Owoc średniego rozmiaru, który był używany do produkcji oleju, ale również do spożycia.
Odmiana Amfisis: odmiana centralnej Grecji, miedzy nimi terenu z którego pochodzi nasza oliwa. Ma duże owoce, i bardziej jest używana do spożycia jako owoc, ponieważ ma dużo miąższu i jest pyszna. W naszym przypadku, dodaje oleistą barwę do oliwy.




Grecka herbata górska BIO - Gojnik
Rośnie na terenach górskich w Grecji na wysokości od 800 do 2800 m n.p.m. Ręcznie zbierany - naturalnie suszony. Najbardziej popularny napój dla dorosłych i dzieci. Pije się na gorąco i na zimno. 12 odmian na terenie Grecji. W ofercie posiadamy dwie najlepsze greckie odmiany. Właściwości zioła Gojnik były znane od starożytności. Nowoczesne badania potwierdzają jego działanie. Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz skuteczny w leczeniu ran, stąd nazwa gojnik (potwierdzone badaniami) Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne Nie wywiera skutków ubocznych, dlatego jest idealnym napojem dla dzieci Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem Zawiera żelazo i większość cennych właściwości czosnku, natomiast bez jego zapachu Do zaparzenia całe gałązki około 10 min. Jedna gałązka wystarcza na 0,5 l




Grecki czystek z fioletowym kwiatem BO
Herbata z czystka zawiera polifenole, które wzmacniają układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Ma działanie antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Badania wykazały skuteczność czystka w leczeniu boreliozy. Stosowany w profilaktyce chorób układu krążenia. Picie naparu z czystka pozwala szybciej pozbyć się przeziębień i grypy. Neutralizując wolne rodniki opóźnia proces starzenia się komórek. Warto zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany czystka posiadają powyższe właściwości. Dlatego też w naszej ofercie posiadamy wyłącznie odmiany lecznicze. Zbierane ręcznie tylko liście i kwiaty z czystka ze sprawdzonych źródeł. Kolor kwiatu wskazuje właściwą odmianę. Ważny jest sezon zbierania czystka, który gwarantuje nam większą ilość olejku na liściach. Certyfikat rolniczy BIO potwierdza, że został zebrany z terenów ekologicznych. Należy zaparzać około 10 min do momentu pojawienia warstwy „olejku” wydzielanego przez liście, który zawiera polifenole oraz inne substancje.




Greckie oregano górskie BIO
Oregano jest rośliną aromatyczną, miododajną, a przede wszystkim jest doskonałą przyprawą! Znane jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Ma pozytywne działanie na układ trawienny i oddechowy. Wywiera działanie antyseptyczne, przeciwdrgawkowe, żółciopędne, wykrztuśne, stymulujące, tonizujące. Pobudza krwawienie miesiączkowe i wspomaga w profilaktyce leczenia prostaty. Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros (góra) i ganos (radość, blask), co oznacza ‘radość góry’. Tylko liście i kwiaty, bez gałązek, ręcznie przerobione. Znakomita przyprawa do greckiej sałaty, fety, pomidorów, do pizzy, na kanapkę, do obiadu. Zastosowane zostało po raz pierwszy przez starożytnych Greków, którzy wierzyli, że to bogini Afrodyta stworzyła tak słodki i pikantny zapach oregano jako symbol szczęścia. Środki ostrożności: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.




Werbena cytrynowa BIO
Znakomita przy wzdęciach. Stosowana jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, w kaszlu, w katarze, w grypie i przeziębieniu. Działa moczopędnie, napotnie i pobudza laktację. Ma odświeżający, cytrynowy zapach i smak. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ma działanie relaksujące, uspokajające i przeciwzapalne. Wspomaga trawienie, łagodzi migreny i mdłości. Pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast doskonale przystosowała się do klimatu śródziemnomorskiego. Zaparzać około 8 min. Środki ostrożności: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.




Melisa Lekarska Grecka BIO
Melisa w starożytności była poświęcona bogini Artemidzie, zaś w średniowieczu uważana była za eliksir młodości. Właściwości: Melisa jest rośliną aromatyczną i miododajną. Działa tonizująco i uspokajająco na organizm. Pomocna w leczeniu łagodnych zaburzeń rytmu serca i napięcia nerwowego. Pomaga w leczeniu bezsenności i depresji. Ma działanie przeciwpotowe i przeciwgorączkowe. Napary z melisy ułatwiają oddychanie, mają także działanie antywirusowe. Łagodzi ukąszenia owadów i pomaga w leczeniu niewielkich ran. Hamuje wzrost grzybów i bakterii oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusa opryszczki. Wspomaga trawienie i jest stosowana w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Świeże liście melisy mają zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek nadając im cytrynowy smak. Stosowana jest również w cukiernictwie, do wyrobu napojów i odwarów.




Bazylia grecka BIO
Nazwa bazylii pochodzi od greckiego słowa „basileus” i oznacza król. Według historyków, Rzymianie lub nawet wcześniej Grecy (Alexander Wielki) sprowadzili bazylię z terenów tropikalnej Azji. Teofrast i Pedanios Dioskurydes często odnoszą się do bazylii w swoich pisamch. Bazylia jest wspaniałą rośliną aromatyczną, szczególnie docenianą w kuchni śródziemnomorskiej. Jest rośliną, której nigdy nie brakowało w ogrodach i na balkonach greckiej prowincji, ale także w miastach. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Liść laurowy BIO
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystywany jest w kuchniach całego świata. Napary z liści laurowych poprawiają krążenie krwi, chronią wątrobę, działają żółciopędnie. Działa odprężająco, pobudzająco i antyoksydacyjnie. Uprawiane były w starożytnym Rzymie i Grecji. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie zwycięzców olimpijskich i poetów.
Nimfa Dafne była córką Ojca rzeki Pinejosa i Matki ziemi Gai. Zakochał się w niej bóg Apollo, jednak nimfa nie odwzajemniła uczucia i unikała jego zalotów. Dafne poprosiła o pomoc matkę Gaję. Kiedy Apollo objął Dafnę, ta zamieniła się w drzewo laurowe. Apollo pogrążony w smutku, urwał gałązkę z drzewa laurowego, uplótł z niej wieniec i przyozdobił nią głowę. Odtąd liść laurowy stał się świętą rośliną Apollona.

Tymianek grecki BIO
Tymianek uważany jest za symbol siły, ponieważ jest rośliną pobudzającą organizm. Wspomaga pamięć i układ odpornościowy. Ma działanie bakteriobójcze i zapobiegające starzeniu się. Tymianek jest rośliną aromatyczną, przyprawową o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i antyseptycznych. Jest środkiem pobudzającym i tonizującym organizm, stymuluje układ nerwowy i wzmacnia klarowność umysłu. Stosowany jest we wspomaganiu leczeniu zapalenia oskrzeli i nasilonego kaszlu. Środek napotny, antyseptyk jelit, układu moczowego i oddechowego. Działa kojąco na żołądek. Zaleca się kąpiele z tymiankiem przy dolegliwościach reumatycznych i artretycznych. Uśmierza bóle zębów i zwalcza zapalenie dziąseł. Ma szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Środki ostrożności: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Rozmaryn grecki BIO
Rozmaryn jest aromatyczną przyprawą pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego, powszechnie używaną w kuchni śródziemnomorskiej. Nazwa rozmarynu pochodzi od łacińskich słow ‘ros’- świeżość i ‘marinus’- co oznacza świeży powiew morza. Rozmaryn może rozwijać się w warunkach naturalnych bez podlewania, czerpiąc wilgoć z morza. Z rozmarynu można sporządzać napar. Jako przyprawa używany jest do mięs, szczególnie dziczyzny oraz sosów. Zdobi ogrody środziemnomorskie swoimi małymi , niebieskimi kwiatami, natomiast uwalniając intensywny aromat nadaje zapach swieżości. Przygotowanie: Łyżeczkę rozmarynu zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem ok. 10 minut. Ma działanie przeciwbólowe i pobudzające. Stosuje się przy leczeniu depresji i nerwowości mimo tego, że podwyższa ciśnienie. Przy stosowaniu zewnętrznym ma właściwości pobudzające krążenie i rozgrzewające. Łagodzi skurczowe bóle żołądka, ma działanie żółciopędne i poprawia trawienie. Inhalacje pomagają w zwalczaniu kataru i infekcji zatokowych. Zastrzeżenia: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub osób z nadciśnieniem.

Greckie naturalne migdały BIO
Migdaly GReco! To zdrowy przysmak!
Ekologiczne, chrupiące i świeże migdały pochodzą z niewielkiej rodzinnej plantacji, zaprzyjaźnionej z GReco Products!
Migdały są nie tylko stałym składnikiem greckiej kuchni, ale też zdrową i smaczną przekąską. Łacińska nazwa migdałów Nux graecum, oznacza greckie orzechy, co wskazuje na wielowiekową tradycję uprawy i obecności migdałów w kulturze greckiej! Właściwości odżywcze i prozdrowotne tych niezwykłych orzechów wielokrotnie opisywali starożytni greccy lekarze, a w tradycji ludowej migdały są uważane za symbol pomyślności, miłości i...płodności.

Greckie naturalne figi suszone BIO
Greckie figi suszone - Klasy A, nie siarkowane- bez konserwantów, zbierane ręcznie, próżniowo pakowane dzięki czemu zachowują naturalne właściwości. Zbieramy ręcznie dojrzałe figi, następnie zostają poukładane tradycyjnym sposobem w drewnianych formach, gdzie suszą się kilka dni na słońcu i czystym powietrzu na ekologicznej plantacji. Figi są sezonowym owocem znanym Grekom od starożytności. „Spośród 12 odmian na terenie Grecji wybraliśmy tą najsmaczniejszą!” Najlepszy smakołyk podczas pracy, po obiedzie, do kawy czy herbaty jako naturalna tonizująca, słodka i zdrowa zakąska. Wspomagają pracę jelit, mogą obniżyć ciśnienie, złagodzić stres i poprawić pamięć. Bogate w błonnik oraz minerały: Wapń Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk i witaminy: A,C, E,K, B-6, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna ,Kwas foliowy.