ZIOŁA HERBATY PRZYPRAWY

GReco Products

Poszerzamy naszą ofertę o kolejne greckie produkty najwyższej jakości – tym razem są to produkty firmy GReco Products z Salonik.

 

Jest to grecka firma zajmująca się sprzedażą naturalnych – ekologicznych produktów greckich,

głównie ziół leczniczych, aromatycznych i roślin przyprawowych, które pochodzą z prywatnych

certyfikowanych pól.

Większość z nich występuje naturalnie na dziewiczych polach jako śródziemnomorskie chwasty, daleko od innych upraw rolnych obok dzikiej greckiej natury. Wszystkie etapy produkcji są wykonywane ręcznie i tradycyjnym sposobem (zbiór, sortowanie, pakowanie)

Wykształcenie zdobyte na Uniwersytecie Arystotelesa w Salonikach oraz bogate doświadczenie zespołu gwarantuje najwyższą jakość śródziemnomorskich odmian oraz charakterystycznych tylko dla tego klimatu ziół.

Grecka herbata górska BIO - Gojnik

Rośnie na terenach górskich w Grecji na wysokości od 800 do 2800 m n.p.m. Ręcznie zbierany - naturalnie suszony. Najbardziej popularny napój dla dorosłych i dzieci. Pije się na gorąco i na zimno. 12 odmian na terenie Grecji. W ofercie posiadamy dwie najlepsze greckie odmiany. Właściwości zioła Gojnik były znane od starożytności. Nowoczesne badania potwierdzają jego działanie. Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz skuteczny w leczeniu ran, stąd nazwa gojnik (potwierdzone badaniami) Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne Nie wywiera skutków ubocznych, dlatego jest idealnym napojem dla dzieci Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem Zawiera żelazo i większość cennych właściwości czosnku, natomiast bez jego zapachu Do zaparzenia całe gałązki około 10 min. Jedna gałązka wystarcza na 0,5 l

Grecki czystek z fioletowym kwiatem BO

Herbata z czystka zawiera polifenole, które wzmacniają układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Ma działanie antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Badania wykazały skuteczność czystka w leczeniu boreliozy. Stosowany w profilaktyce chorób układu krążenia. Picie naparu z czystka pozwala szybciej pozbyć się przeziębień i grypy. Neutralizując wolne rodniki opóźnia proces starzenia się komórek. Warto zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany czystka posiadają powyższe właściwości. Dlatego też w naszej ofercie posiadamy wyłącznie odmiany lecznicze. Zbierane ręcznie tylko liście i kwiaty z czystka ze sprawdzonych źródeł. Kolor kwiatu wskazuje właściwą odmianę. Ważny jest sezon zbierania czystka, który gwarantuje nam większą ilość olejku na liściach. Certyfikat rolniczy BIO potwierdza, że został zebrany z terenów ekologicznych. Należy zaparzać około 10 min do momentu pojawienia warstwy „olejku” wydzielanego przez liście, który zawiera polifenole oraz inne substancje.

Greckie oregano górskie BIO

Oregano jest rośliną aromatyczną, miododajną, a przede wszystkim jest doskonałą przyprawą! Znane jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Ma pozytywne działanie na układ trawienny i oddechowy. Wywiera działanie antyseptyczne, przeciwdrgawkowe, żółciopędne, wykrztuśne, stymulujące, tonizujące. Pobudza krwawienie miesiączkowe i wspomaga w profilaktyce leczenia prostaty. Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros (góra) i ganos (radość, blask), co oznacza ‘radość góry’. Tylko liście i kwiaty, bez gałązek, ręcznie przerobione. Znakomita przyprawa do greckiej sałaty, fety, pomidorów, do pizzy, na kanapkę, do obiadu. Zastosowane zostało po raz pierwszy przez starożytnych Greków, którzy wierzyli, że to bogini Afrodyta stworzyła tak słodki i pikantny zapach oregano jako symbol szczęścia. Środki ostrożności: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Werbena cytrynowa BIO

Znakomita przy wzdęciach. Stosowana jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, w kaszlu, w katarze, w grypie i przeziębieniu. Działa moczopędnie, napotnie i pobudza laktację. Ma odświeżający, cytrynowy zapach i smak. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ma działanie relaksujące, uspokajające i przeciwzapalne. Wspomaga trawienie, łagodzi migreny i mdłości. Pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast doskonale przystosowała się do klimatu śródziemnomorskiego. Zaparzać około 8 min. Środki ostrożności: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Melisa Lekarska Grecka BIO

Melisa w starożytności była poświęcona bogini Artemidzie, zaś w średniowieczu uważana była za eliksir młodości. Właściwości: Melisa jest rośliną aromatyczną i miododajną. Działa tonizująco i uspokajająco na organizm. Pomocna w leczeniu łagodnych zaburzeń rytmu serca i napięcia nerwowego. Pomaga w leczeniu bezsenności i depresji. Ma działanie przeciwpotowe i przeciwgorączkowe. Napary z melisy ułatwiają oddychanie, mają także działanie antywirusowe. Łagodzi ukąszenia owadów i pomaga w leczeniu niewielkich ran. Hamuje wzrost grzybów i bakterii oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusa opryszczki. Wspomaga trawienie i jest stosowana w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Świeże liście melisy mają zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek nadając im cytrynowy smak. Stosowana jest również w cukiernictwie, do wyrobu napojów i odwarów.

Szałwia lekarska grecka BIO

Dla starożytnych Greków była magiczną rośliną, poświęconą Zeusowi. Stanowiła symbol męskości i nieśmiertelności. Właściwości – Zastosowanie: Wzbudzająca i tonizująca roślina, wzmacnia krążenie krwi. Reguluje ciśnienie u osób z niskim ciśnieniem. Napar z liści szałwii ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, dezynfekcyjne, przeciwzapalne, tonizujące, przeciwdrgawkowe oraz hamuje wydzielanie potu. Stosowana jest zewnętrznie jako okład na rany oraz w leczeniu przeziębienia, bólu gardła, w stanach zapalnych jelit oraz przy różnego rodzaju ukąszeniach. Dzięki obecnym w niej fitoestrogenom pomaga regulować bolesne, obfite miesiączki, wpływa na nieprawidłowy przepływ krwi, a w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i nocne poty. Zastrzeżenia: Unikać spożywania przez osoby o wysokim ciśnieniu.

Bazylia grecka BIO

Nazwa bazylii pochodzi od greckiego słowa „basileus” i oznacza król. Według historyków, Rzymianie lub nawet wcześniej Grecy (Alexander Wielki) sprowadzili bazylię z terenów tropikalnej Azji. Teofrast i Pedanios Dioskurydes często odnoszą się do bazylii w swoich pisamch. Bazylia jest wspaniałą rośliną aromatyczną, szczególnie docenianą w kuchni śródziemnomorskiej. Jest rośliną, której nigdy nie brakowało w ogrodach i na balkonach greckiej prowincji, ale także w miastach. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Dzika róża grecka BIO

Znana od starożytności, dzika róża występuje w 25 odmianach na terenie Grecji. Według mitologii greckiej na początku róża miała białe kwiaty. Po skaleczeniu bogini Afrodyty, przybrała kolor czerwony. Była używana w celach leczniczych i kosmetycznych, między nimi jako lek na wściekliznę, stąd jej angielska nazwa dog-rose. Właściwości – Zastosowanie: Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w niej też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Zastrzeżenia: Unikać spożywania dzikiej róży oraz leków, które zawierają dziką róże przez osoby z zakrzepowym zapaleniem żył.

Liść laurowy BIO

Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystywany jest w kuchniach całego świata. Napary z liści laurowych poprawiają krążenie krwi, chronią wątrobę, działają żółciopędnie. Działa odprężająco, pobudzająco i antyoksydacyjnie. Uprawiane były w starożytnym Rzymie i Grecji. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie zwycięzców olimpijskich i poetów.

Nimfa Dafne była córką Ojca rzeki Pinejosa i Matki ziemi Gai. Zakochał się w niej bóg Apollo, jednak nimfa nie odwzajemniła uczucia i unikała jego zalotów. Dafne poprosiła o pomoc matkę Gaję. Kiedy Apollo objął Dafnę, ta zamieniła się w drzewo laurowe. Apollo pogrążony w smutku, urwał gałązkę z drzewa laurowego, uplótł z niej wieniec i przyozdobił nią głowę. Odtąd liść laurowy stał się świętą rośliną Apollona.

Tymianek grecki BIO

Tymianek uważany jest za symbol siły, ponieważ jest rośliną pobudzającą organizm. Wspomaga pamięć i układ odpornościowy. Ma działanie bakteriobójcze i zapobiegające starzeniu się. Tymianek jest rośliną aromatyczną, przyprawową o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i antyseptycznych. Jest środkiem pobudzającym i tonizującym organizm, stymuluje układ nerwowy i wzmacnia klarowność umysłu. Stosowany jest we wspomaganiu leczeniu zapalenia oskrzeli i nasilonego kaszlu. Środek napotny, antyseptyk jelit, układu moczowego i oddechowego. Działa kojąco na żołądek. Zaleca się kąpiele z tymiankiem przy dolegliwościach reumatycznych i artretycznych. Uśmierza bóle zębów i zwalcza zapalenie dziąseł. Ma szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Środki ostrożności: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Majeranek grecki BIO

W Grecji majeranek jest rośliną samosiewną, dlatego też znany jest od czasów starożytnych. Jest rośliną należącą gatunkowo do tej samej rodziny, do której zalicza się oregano. Galen i Hipokrates często odnoszą się do rośliny w swoich pismach. Obecnie majeranek uprawiany jest jako roślina ozdobna i aromatyczna w donicach i ogrodach. W greckich prowincjach pity jako wywar, natomiast w krajach Europy północnej stosowany jako podstawowa przyprawa do mięs i zup. Majeranek stosowany jest również w przemyśle perfumeryjnym i cukierniczym. Właściwości – Zastosowanie: Majeranek wspomaga pracę układu trawiennego, ponieważ likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Majeranek ułatwia również walkę z przeziębieniem i grypą. Zastrzeżenia: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży.

Rozmaryn grecki BIO

Rozmaryn jest aromatyczną przyprawą pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego, powszechnie używaną w kuchni śródziemnomorskiej. Nazwa rozmarynu pochodzi od łacińskich słow ‘ros’- świeżość i ‘marinus’- co oznacza świeży powiew morza. Rozmaryn może rozwijać się w warunkach naturalnych bez podlewania, czerpiąc wilgoć z morza. Z rozmarynu można sporządzać napar. Jako przyprawa używany jest do mięs, szczególnie dziczyzny oraz sosów. Zdobi ogrody środziemnomorskie swoimi małymi , niebieskimi kwiatami, natomiast uwalniając intensywny aromat nadaje zapach swieżości. Przygotowanie: Łyżeczkę rozmarynu zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem ok. 10 minut. Ma działanie przeciwbólowe i pobudzające. Stosuje się przy leczeniu depresji i nerwowości mimo tego, że podwyższa ciśnienie. Przy stosowaniu zewnętrznym ma właściwości pobudzające krążenie i rozgrzewające. Łagodzi skurczowe bóle żołądka, ma działanie żółciopędne i poprawia trawienie. Inhalacje pomagają w zwalczaniu kataru i infekcji zatokowych. Zastrzeżenia: Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub osób z nadciśnieniem.