OLIWA

Wyobraź sobie oliwę świeżą, naturalną i orzeźwiającą, której smak i aromat przenosi nas w południowe regiony słonecznej Grecji, gdzie powstaje od wielu pokoleń zachowując najwyższą jakość.

Iliaki Elaiourgia

„Iliaki Elaiourgia” jest greckim koncernem zajmującym się produkcją oliwy z siedzibą w Epitalio, małym mieście w prefekturze Ilia na półwyspie Pelopones. W 1910 roku Efthymios Tsaoussis zbudował pierwszą olejarnię w wiosce Makrissia niedaleko Olimpii. Na początku do przemieszczania kamieni szlifierskich używano koni, później dodano silnik wysokoprężny. Dzisiejsza „Iliaki Elaiourgia” to już trzecie pokolenie rodzinny Tsaoussisów. Firma kontynuuje tradycję rodzinną z taką samą miłością do produkcji i sprzedaży wyselekcjonowanej oliwy. Firma działa zgodnie ze wszystkimi międzynarodowymi specyfikacjami branżowymi i nieustannie dąży do oferowania konsumentom produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej. Wybierane są oliwki wyłącznie z gajów oliwnych znajdujących się w obszarze Olimpii i górzystym rejonie zachodniego Peloponezu. Wytwarzaną tam oliwę wyróżnia lokalny klimat, fakt, że gaje oliwne nie są nawadniane oraz oczywiście odmiana oliwek Koroneiki. Odmiana ta jest jedną z najstarszych odmian oliwek w Grecji i daje wysokiej jakości oliwę bogatą w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, o owocowym smaku i intensywnym aromacie.

Olympia „Organic”

Homer opisuje oliwę z oliwek jako „płynne złoto”. I to nie bez powodu: oliwa z oliwek jest jednym z największych prezentów żyznej gleby w Grecji. Aby przedstawić swoją wysoką wartość odżywczą, wyprodukowaliśmy oliwę „Olympia Organic” z oliwek, zbieranych z górzystych gajów oliwnych w Peloponesach Zachodnich. To doskonała oliwa pochodząca z małych oliwek zbieranych ręcznie, uprawiana zgodnie ze ścisłymi wytycznymi rolnictwa ekologicznego, bez stosowania chemikaliów lub nawozów w całym procesie wzrostu. Olympia „Organic” ma niską zawartość kwasów, jest bogata w wartościowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze, ma zielony kolor, owocowy smak i intensywny zapach.

Olympia

Relacje między starożytną Olimpią a świętym drzewem oliwnym istniały od zawsze. Legenda głosi, że pierwsze dzikie drzewo oliwne zostało zasadzone przez Herkulesa po tym, jak półbóg ukończył dwanaście zadań. Dekoracje z wieńcem gałęzi dzikiego drzewa oliwnego uznawano za największy zaszczyt dla sportowca igrzysk olimpijskich, ale także dla każdego obywatela. Pozostaliśmy wierni tej tradycji i historii – stworzyliśmy „Olympia”. Jest to wykwintny produkt chroniony oznaczeniem geograficznym z wybranych oliwek, uprawianych wyłącznie w regionie starożytnej Olimpii zgodnie z ministerialnymi wytycznymi.

Lithari

W „Lithari” cały smak i zapach greckiej gleby zostały zamknięty w butelce – jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, o niskiej kwasowości, kolorze głębokiej zieleni, delikatnym smaku owocowym i wyjątkowo intensywnym aromacie. Gatunek tej oliwy uzyskuje się tylko z oliwek z odmiany „Koroneiki”, rosnących w górzystych regionach zachodniego Peloponezu. Jest ona bogata w przeciwutleniacze i ma wysoką zawartość składników odżywczych.

Trimythos

Mieszanka odmiany Koroneiki z obszarów półgórskich i unikalnej odmiany Nemutiana uprawianej metodami ekologicznymi i produkowanej w regionie Olimpii.

Elioste

Jest produkowana w regionie Olimpii i posiada szczególne cechy, które pochodzą od oliwek Koroneiki i w 10% od odmiany Kolyreiki.

Olimpian Koufolias – Olive Oil Mill

Firma została założona w 1970 roku i znajduje się w Grecji w miejscowości Makrisia, N.Ilia. Od trzech pokoleń, kierując się miłością i pasją kontynuuje rodzinną tradycję w przetwórstwie owoców oliwek i produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Początkowo produkcja oliwy z oliwek odbywała się w prasach hydraulicznych. W 1985 maszyny zostały zmodernizowane, a w 2007 roku produkcję przeniesiono do nowych obiektów o powierzchni 400 m2 zlokalizowanych na przedmieściach. Obiekty obejmują główny obszar młyna, gdzie znajdują się linie przetwarzania owoców oliwek i produkcji oliwy z oliwek, zbiorniki ze stali nierdzewnej do zbierania i przechowywania oliwy z oliwek, pomieszczenia biurowe oraz pomieszczenia pomocnicze. Wyposażenie mechaniczne firmy zostało zmodernizowane w 2011 roku, a podczas produkcji stosowany jest system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z normą ISO 22000:2005. W fabryce znajdują się dwie najnowocześniejsze ekologiczne przetwórnie owoców pracujące w systemie dwufazowym bez dodatku wody. Oznacza to, że nie zmniejsza się ilości naturalnych przeciwutleniaczy w oliwie z oliwek, co prowadzi do jej silnej odporności na autooksydację.

W naszej ofercie znajdziesz oliwę w wersji naturalnej oraz z dodatkiem rozmarynu i czosnku, oregano, papryczki chili, olejku cytrynowego oraz olejku pomarańczowego

 

GRECO PRODUCTS

Żyjemy w czasach, gdzie starym odmianom drzew grozi wyginięcie, ponieważ nowe odmiany – proponowane przez firmy – dają co rok stabilną ilość owoców i gwarantują wysoką wydajność produkcji rolniczej. W Polsce zauważamy ten proces w sadownictwie, gdzie tradycyjne odmiany np. jabłoni dają smaczne jabłka, ale nie owocują co rok i są wymieniane na nowoczesne odmiany. To samo się dzieje z drzewami oliwkowymi. W zależności od parametrów genetycznych oraz warunków klimatycznych w danym roku nasze stare drzewa oliwne pozwalają sobie na naturalny odpoczynek. Tego nienawidzi nowoczesna gospodarka i zmusza naturę oraz rolników do biznesowego podejścia do produkcji. Efektem jest wyrywanie starych odmian i sadzenie nowoczesnych. My staramy się utrzymać stare greckie odmiany, bo to część naszej kultury. Drzewa oliwne żyją prawie wiecznie. Na terenie Grecji są drzewa oliwne, które liczą kilka tysięcy lat. Natomiast dużo pól ma drzewa, które liczą przynajmniej kilka wieków i owocują dalej. Te drzewa posadzili nasi pradziadkowie. Trzeba dbać i utrzymać ten prezent od nich.

Oliwa EXTRA VIRGIN BIO GRECO

Nasza grecka oliwa pochodzi od trzech starych tradycyjnych greckich odmian, które rosną na tym samym polu i liczą kilka wieków. Jest to limitowana wersja oliwy, ponieważ cała plantacja daje 3-3,5Ton rocznie, oprócz roku gdzie produkcja może być o wiele mniejsza. Z tej ilości, tylko 1000-1200kg oleju, jest przeznaczony na rynek polski, a reszta zostaje sprzedana w Grecji. Dlaczego są posadzone aż trzy odmiany na tym polu? Prawdopodobnie celem praprapradziadka, który posadził te drzewa, było zdobycie owoców oliwnych w celu produkcji oleju dla potrzeby rodziny, oraz dużych w rozmiarze oliwek do spożycia . Każda odmiana się różni i daje inny owoc, który daje inne smakowe i aromatyczne walory. I właśnie to daje wyjątkowy smak i aromat naszej oliwie, te połączenia trzech odmian w proporcji, takiej jak smakowała i pasowała naszym pradziadkom.

Podajemy trzy odmiany:

Odmiana Koroneiki: Występuję na terenie całej Grecji, jest odmianą do zdobycia oleju , ma mały owoc, który daje mocny pikantny smak oleju i dobre parametry polifenolowe.

Odmiana Piliu: endemiczna odmiana która występuje tylko na terenie Pilio, z którego pochodzi oliwa. Aromatyczna odmiana. Owoc średniego rozmiaru, który był używany do produkcji oleju, ale również do spożycia.

Odmiana Amfisis: odmiana centralnej Grecji, miedzy nimi terenu z którego pochodzi nasza oliwa. Ma duże owoce, i bardziej jest używana do spożycia jako owoc, ponieważ ma dużo miąższu i jest pyszna. W naszym przypadku, dodaje oleistą barwę do oliwy.

Spróbuj

a na pewno docenisz wysoką jakość oraz walory smakowe naszych oliw