OLIWKI

Firma KAPA OLIVE FARM z siedzibą w Olynthos na Półwyspie Chalkidiki zajmuje się przetwarzaniem i standaryzacją oliwek jadalnych od 2000 roku. Region Olynthos zapewnia największy wskaźnik produkcji oliwek w prefekturze. Olynthos to starożytne miasto w Chalkidiki, zbudowane na żyznej równinie, w zatoce Toroni, w pobliżu podstawy półwyspu Kassandra. Tradycyjny sposób przetwarzania bez użycia środków chemicznych lub dodatkowych konserwantów w produktach oraz przestrzeganie wszystkich certyfikowanych procedur produkcji, przetwarzania i standaryzacji oliwek zapewnia zgodność z europejskimi normami żywnościowymi zgodnie ze standardami HACCP.

Czarne oliwki z Chalkidiki - Almades

Odmiana "Chondroelia Chalkidiki" jest znana na całym świecie ze swoich grubych, pełnych, soczystych owoców. Z tego powodu jest uważana za najlepszą jadalną oliwkę stołową. Nazwę "almades" zawdzięcza naturalnemu procesowi przetwarzania, w którym jedynym składnikiem jest sól bez dodatkowych chemicznych środków konserwujących. Oliwki zbiera się, gdy dojrzeją na drzewach i nabiorą charakterystycznego ciemnego koloru. Owoce po naturalnej obróbce z dodatkiem jedynie soli, zyskują cienką skórkę i owocowy smak, który czyni je wyjątkowymi.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane midgałem

Zielone oliwki nadziewane migdałem dojrzewające w naturalnej zalewie solankowej.

Czarne oliwki z Chalkidiki - Kalamata

Jest to gatunek oliwek wywodzący się z regionu Kalamata o nazwie Kalamon, którego uprawa i produkcja rozwinęła się w Halkidiki. Jej zbiory trwają od października do początków listopada w dwóch fazach, po tym jak owoce zmienią barwę na czarną. Dojrzewanie odbywa się przez 6 miesięcy z wykorzystaniem wody i soli (solanki) w specjalnych beczkach. Po tym procesie nadają się do spożycia.

Zielone oliwki "kruszone" z Chalkidiki - Tsakistes​

Zbiory odbywają się we wrześniu. Po przesortowaniu i posortowaniu według wielkości, są one kruszone. W przeszłości istniał tradycyjny sposób kruszenia kamieniem, ale w obecnych warunkach ze względu na ilość wykonuje się to za pomocą kruszarki. Po tym procesie umieszcza się je w beczkach z wodą, gdzie po kilkukrotnej wymianie wody następuje naturalny proces dojrzewania. Na koniec dojrzewają w solance (woda z solą morską) przez okres 3 miesięcy, po którym nadają się do spożycia.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane papryczką piri-piri​

Zielone oliwki nadziewane papryczką piri-piri w naturalnej zalewie solankowej.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane papryczką jalapeno

Zielone oliwki nadziewane papryczką jalapeno w naturalnej zalewie solankowej.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane czosnkiem

Zielone oliwki nadziewane czosnkiem w naturalnej zalewie solankowej.

Pan. Katsimbaros & Co. OE to rodzinna firma założona w 1899 roku przez Panagiotis Al. Katsimbaro, który zajmował się hurtowym handlem żywnością, napojami, tytoniem i jedwabnikami. Początkowo rozwinął produkcję i handel suszonymi figami Kalamata, aby następnie dołączyć do swojej oferty znakomitej jakości oliwki Kalamata.

Oliwki stołowe Kalamata to super żywność i integralna część diety greckiej i śródziemnomorskiej. Są pożywne, aromatyczne i apetyczne. Pochodzą wyłącznie z obszarów prefektury Mesenia. Oliwki Kalamata słyną ze swojego smaku, ponieważ Messinia ma najbardziej odpowiedni klimat do ich rozwoju i dojrzewania. Są bogate w błonnik, składniki odżywcze, witaminę A oraz E, potas, magnez, żelazo. Wzmacniają układ odpornościowy.

Są konserwowane i pakowane BEZ dodatków chemicznych i innych substancji, dzięki czemu zachowują swój naturalny smak i wszystkie zawarte w nich substancje.

Delikatne naturalne oliwki Kalamata

Oliwki Kalamata w naturalnej zalewie solankowej z octem i oliwą pakowane w plastikowy słoik (PET).
Produkt tradycyjny BEZ DODATKÓW, BEZ KONSERWANTÓW

Dzięki tradycyjnemu procesowi dojrzewania
oliwki stają się wyjątkowe
ze względu na swój owocowy smak,
wysoką wartość odżywczą i energetyczną
bez dodatkowych konserwantów.