
produkty
oferowane produkty wytwarzane są
z naturalnych składników, bez konserwantów
z naturalnych składników, bez konserwantów
W „Lithari” cały smak i zapach greckiej gleby zostały zamknięty w butelce – jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, o niskiej kwasowości, kolorze głębokiej zieleni, delikatnym smaku owocowym i wyjątkowo intensywnym aromacie. Gatunek tej oliwy uzyskuje się tylko z oliwek z odmiany „Koroneiki”, rosnących w górzystych regionach zachodniego Peloponezu. Jest ona bogata w przeciwutleniacze i ma wysoką zawartość składników odżywczych.
Relacje między starożytną Olimpią a świętym drzewem oliwnym istniały od zawsze. Legenda głosi, że pierwsze dzikie drzewo oliwne zostało zasadzone przez Herkulesa po tym, jak półbóg ukończył dwanaście zadań. Dekoracje z wieńcem gałęzi dzikiego drzewa oliwnego uznawano za największy zaszczyt dla sportowca igrzysk olimpijskich, ale także dla każdego obywatela. Pozostaliśmy wierni tej tradycji i historii – stworzyliśmy „Olympia”. Jest to wykwintny produkt chroniony oznaczeniem geograficznym z wybranych oliwek, uprawianych wyłącznie w regionie starożytnej Olimpii zgodnie z ministerialnymi wytycznymi.
Homer opisuje oliwę z oliwek jako „płynne złoto”. I to nie bez powodu: oliwa z oliwek jest jednym z największych prezentów żyznej gleby w Grecji. Aby przedstawić swoją wysoką wartość odżywczą, wyprodukowaliśmy oliwę „Olympia Organic” z oliwek, zbieranych z górzystych gajów oliwnych w Peloponesach Zachodnich. To doskonała oliwa pochodząca z małych oliwek zbieranych ręcznie, uprawiana zgodnie ze ścisłymi wytycznymi rolnictwa ekologicznego, bez stosowania chemikaliów lub nawozów w całym procesie wzrostu. Olympia „Organic” ma niską zawartość kwasów, jest bogata w wartościowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze, ma zielony kolor, owocowy smak i intensywny zapach.
Odmiana "Chondroelia Chalkidiki" jest znana na całym świecie ze swoich grubych, pełnych, soczystych owoców. Z tego powodu jest uważana za najlepszą jadalną oliwkę stołową. Nazwę "almades" zawdzięcza naturalnemu procesowi przetwarzania, w którym jedynym składnikiem jest sól bez dodatkowych chemicznych środków konserwujących. Oliwki zbiera się, gdy dojrzeją na drzewach i nabiorą charakterystycznego ciemnego koloru. Owoce po naturalnej obróbce z dodatkiem jedynie soli, zyskują cienką skórkę i owocowy smak, który czyni je wyjątkowymi.
Zbiory odbywają się we wrześniu. Po przesortowaniu i posortowaniu według wielkości, są one kruszone. W przeszłości istniał tradycyjny sposób kruszenia kamieniem, ale w obecnych warunkach ze względu na ilość wykonuje się to za pomocą kruszarki. Po tym procesie umieszcza się je w beczkach z wodą, gdzie po kilkukrotnej wymianie wody następuje naturalny proces dojrzewania. Na koniec dojrzewają w solance (woda z solą morską) przez okres 3 miesięcy, po którym nadają się do spożycia.
Miejsce pochodzenia: Astro Kynourias. Miód doskonałej jakości o przyjemnym smaku, ale czasami ze względu na wysokie stężenie fruktozy pozostawia uczucie pieczenia w ustach. Jego kolor jest zwykle bursztynowy. Krystalizacja w 8-16 miesięcy Wartość odżywcza: Miód tymiankowy ma wiele właściwości tonizujących i antyseptycznych.
Miód sosnowy jest najważniejszą kategorią greckiego miodu, ponieważ stanowi 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji. Miód doskonałej jakości, który pochodzi z wydzielin spadziowych i jest produkowany w lasach sosnowych północnej Evii. Miód sosnowy jest uważany za miód o wysokiej wartości odżywczej, na co wskazuje jego wysoka zawartość popiołu. Wynika to głównie z dużej liczby różnych substancji obecnych w jego składzie. Wśród tych substancji dominują minerały i pierwiastki śladowe (wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź itp.), które występują w wysokich stężeniach w greckim miodzie sosnowym. Ma on wyjątkową zaletę: jest wspaniałym środkiem na choroby gardła
Wykwintne Loukoumi PAPASTAVROU o smaku wanilii, bergamotki, róży, pomarańczy, mastyksu zachowują swój smak, aromat i świeżość w niezmienionej formie od wielu lat, ponieważ są wytwarzane w tradycyjny sposób. Możesz podawać je z kawą, herbatnikami lub delektować się nimi bez dodatków. Rezultatem jest słodki posmak czystej rozkoszy!
• Grecka herbata górska BIO – Gojnik
• Grecki czystek z fioletowym kwiatem BIO
• Grecka melisa lekarska BIO
• Grecki liść laurowy
• Grecki rozmaryn lekarski BIO
• Werbena cytrynowa BIO
• Grecki majeranek BIO
• Grecka bazylia BIO
• Grecka dzika róża BIO
• Rodzynki czarne z Koryntu – o niskim indeksie glikemicznym, charakteryzują się bogatymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz dużą zawartością polifenoli i mikroelementów, zbierane w tradycyjny sposób, niesiarkowane, pakowane bez dodatku cukru i konserwantów
• Rodzynki białe z Krety – zbierane na Krecie, suszone tradycyjnie z dodatkiem oliwy, która chroni cenne witaminy i minerały, niesiarkowane, pakowane bez dodatku cukru i konserwantów
• naturalne figi suszone – ręcznie zbierane , tradycyjnie suszone , niesiarkowane, pakowane bez dodatku cukru i konserwantów
• naturalne migdały greckie, ekologiczne, świeże
• oliwa GReco Bio - pochodzi od trzech starych tradycyjnych greckich odmian, które rosną na tym samym polu i liczą kilka wieków