produkty

oferowane produkty wytwarzane są

z naturalnych składników, bez konserwantów

Oliwy z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości – spróbuj i się przekonaj!

Lithari

W „Lithari” cały smak i zapach greckiej gleby zostały zamknięty w butelce – jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, o niskiej kwasowości, kolorze głębokiej zieleni, delikatnym smaku owocowym i wyjątkowo intensywnym aromacie. Gatunek tej oliwy uzyskuje się tylko z oliwek z odmiany „Koroneiki”, rosnących w górzystych regionach zachodniego Peloponezu. Jest ona bogata w przeciwutleniacze i ma wysoką zawartość składników odżywczych.

Olympia

Relacje między starożytną Olimpią a świętym drzewem oliwnym istniały od zawsze. Legenda głosi, że pierwsze dzikie drzewo oliwne zostało zasadzone przez Herkulesa po tym, jak półbóg ukończył dwanaście zadań. Dekoracje z wieńcem gałęzi dzikiego drzewa oliwnego uznawano za największy zaszczyt dla sportowca igrzysk olimpijskich, ale także dla każdego obywatela. Pozostaliśmy wierni tej tradycji i historii – stworzyliśmy „Olympia”. Jest to wykwintny produkt chroniony oznaczeniem geograficznym z wybranych oliwek, uprawianych wyłącznie w regionie starożytnej Olimpii zgodnie z ministerialnymi wytycznymi.

Olympia Organic

Homer opisuje oliwę z oliwek jako „płynne złoto”. I to nie bez powodu: oliwa z oliwek jest jednym z największych prezentów żyznej gleby w Grecji. Aby przedstawić swoją wysoką wartość odżywczą, wyprodukowaliśmy oliwę „Olympia Organic” z oliwek, zbieranych z górzystych gajów oliwnych w Peloponesach Zachodnich. To doskonała oliwa pochodząca z małych oliwek zbieranych ręcznie, uprawiana zgodnie ze ścisłymi wytycznymi rolnictwa ekologicznego, bez stosowania chemikaliów lub nawozów w całym procesie wzrostu. Olympia „Organic” ma niską zawartość kwasów, jest bogata w wartościowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze, ma zielony kolor, owocowy smak i intensywny zapach.

Ekologiczna uprawa i naturalne metody przetwórstwa to zdrowie i dobry smak w jednym opakowaniu!

Czarne oliwki z Chalkidiki - Almades

Odmiana "Chondroelia Chalkidiki" jest znana na całym świecie ze swoich grubych, pełnych, soczystych owoców. Z tego powodu jest uważana za najlepszą jadalną oliwkę stołową. Nazwę "almades" zawdzięcza naturalnemu procesowi przetwarzania, w którym jedynym składnikiem jest sól bez dodatkowych chemicznych środków konserwujących. Oliwki zbiera się, gdy dojrzeją na drzewach i nabiorą charakterystycznego ciemnego koloru. Owoce po naturalnej obróbce z dodatkiem jedynie soli, zyskują cienką skórkę i owocowy smak, który czyni je wyjątkowymi.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane midgałem

Zielone oliwki nadziewane migdałem dojrzewające w naturalnej zalewie solankowej.

Zielone oliwki "kruszone" z Chalkidiki - Tsakistes​

Zbiory odbywają się we wrześniu. Po przesortowaniu i posortowaniu według wielkości, są one kruszone. W przeszłości istniał tradycyjny sposób kruszenia kamieniem, ale w obecnych warunkach ze względu na ilość wykonuje się to za pomocą kruszarki. Po tym procesie umieszcza się je w beczkach z wodą, gdzie po kilkukrotnej wymianie wody następuje naturalny proces dojrzewania. Na koniec dojrzewają w solance (woda z solą morską) przez okres 3 miesięcy, po którym nadają się do spożycia.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane papryczką jalapeno

Zielone oliwki nadziewane papryczką jalapeno w naturalnej zalewie solankowej.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane papryczką piri-piri​

Zielone oliwki nadziewane papryczką piri-piri w naturalnej zalewie solankowej.

Zielone oliwki z Chalkidiki - nadziewane czosnkiem

Zielone oliwki nadziewane czosnkiem w naturalnej zalewie solankowej.

Oliwki w słoiku

Czarne oliwki Almades oraz zielone oliwki nadziewane: migdałem, czosnkiem, pomarańczą, cytryną, korniszonem, papryczką: piri-piri, florina, pepperoni, jalapeno w naturalnej zalewie solankowej bez konserwantów. Pakowane w słoiku.

Delikatne naturalne oliwki Kalamata

Oliwki Kalamata w naturalnej zalewie solankowej z octem i oliwą pakowane w plastikowy słoik (PET). Produkt tradycyjny BEZ DODATKÓW, BEZ KONSERWANTÓW

„Filira” Olympus to grecka firma rodzinna z siedzibą w Kallithea, wiosce w gminie Elassona-Olympos w Grecji. Historia firmy rozpoczęła się od dziadka, który od dzieciństwa wykazywał entuzjazm i zainteresowanie światem roślin. „Pysznie, zdrowo, naturalnie” – tak brzmiało motto prekursora. Z wielką miłością i pasją sadził zioła niedaleko Olimpu już w tamtych czasach. Dostrzegł on dobre warunki glebowe i klimatyczne, jakie daje ziemia. Dochowując wierności rodzinnej tradycji obecna uprawa jest prowadzona z tą samą miłością i pasją. Obszar upraw znajduje się w odległości zaledwie kilku kilometrów od Olimpu, który jest najwyższym pasmem górskim w Grecji. Od 1938 roku jest również rezerwatem przyrody, a od 1981 roku rezerwatem biosfery UNESCO.

Herbata górska Gojnik

Ziele szałwii libańskiej (gojnik). Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Dzięki swoim właściwościom wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, ma świetne właściwości inhalacyjne, a także przeciwbólowe.

Liść laurowy

Ziele oregano "w gałązkach"

Ziele oregano o niezwykle silnym i intensywnym aromacie. Zastosowanie formy całych gałązek stanowi nie tylko aromatyczną rozkosz podczas doprawiania ale daje również poczucie bezpośredniej bliskości z naturą.

Oregano

Herbata Verbena

Rozmaryn

Tymianek

Rumianek

Miody pochodzące z najczystszych rejonów charakteryzują się głębią smaku i bogactwem składników.

Miód pomarańczowy

Miód z kwiatu pomarańczy charakteryzuje się działaniem relaksującym i oczyszczającym. Zawiera naturalne przeciwutleniacze oraz wiele cennych minerałów. Zażyty przed snem ułatwia zasypianie. Wykazuje także działanie łagodzące problemy żołądkowe wynikające z nadmiernego stresu.

Miód tymiankowy

Miejsce pochodzenia: Astro Kynourias. Miód doskonałej jakości o przyjemnym smaku, ale czasami ze względu na wysokie stężenie fruktozy pozostawia uczucie pieczenia w ustach. Jego kolor jest zwykle bursztynowy. Krystalizacja w 8-16 miesięcy Wartość odżywcza: Miód tymiankowy ma wiele właściwości tonizujących i antyseptycznych.

Miód sosnowy

Miód sosnowy jest najważniejszą kategorią greckiego miodu, ponieważ stanowi 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji. Miód doskonałej jakości, który pochodzi z wydzielin spadziowych i jest produkowany w lasach sosnowych północnej Evii. Miód sosnowy jest uważany za miód o wysokiej wartości odżywczej, na co wskazuje jego wysoka zawartość popiołu. Wynika to głównie z dużej liczby różnych substancji obecnych w jego składzie. Wśród tych substancji dominują minerały i pierwiastki śladowe (wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź itp.), które występują w wysokich stężeniach w greckim miodzie sosnowym. Ma on wyjątkową zaletę: jest wspaniałym środkiem na choroby gardła

Miód dębowy

Wyjątkowy miód o ciemnym kolorze i wyjątkowym smaku pochodzący z lasów ziemi greckiej z płaskowyżu Foloi Ilia. Razem z miodem kasztanowym uważany jest za jeden z najbardziej odżywczych miodów ze zwiększoną ilością pierwiastków śladowych (potas, magnez itp.).

Ręcznie wytwarzane greckie słodycze, przygotowywane w tradycyjny sposób.

Chałwa

Ręcznie robiona chałwa PAPASTAVROU jest przygotowywana w tradycyjny sposób, odziedziczony od przodków. Chałwa to tradycyjna potrawa w historii Greków. Jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i zawsze pozostaje przyjemnym posiłkiem.

TAHINI

Tahini PAPASTAVROU to naturalna żywność, która łączy w sobie niezbędne składniki odżywcze. Tradycyjne tahini nie zawiera konserwantów ani dodatków i jest mielone w tradycyjnych młynach.

LOUKOUMI

Wykwintne Loukoumi PAPASTAVROU o smaku wanilii, bergamotki, róży, pomarańczy, mastyksu zachowują swój smak, aromat i świeżość w niezmienionej formie od wielu lat, ponieważ są wytwarzane w tradycyjny sposób. Możesz podawać je z kawą, herbatnikami lub delektować się nimi bez dodatków. Rezultatem jest słodki posmak czystej rozkoszy!

Mydła i sole do kąpieli produkowane w Grecji wyłącznie z naturalnych składników – docenisz ich walory kosmetyczne i lecznicze

Mydła

Ręcznie robione mydła powstają w małym laboratorium na terenie starożytnej Olimpii. Wszystkie mydła są wytwarzane ręcznie metodą na zimno. Warto wiedzieć, że są one w 100% organiczne i biodegradowalne.

Sole do kąpieli

Sole do kąpieli relaksujące i oczyszczające. W szklanych fiolkach lub w plastikowych torebkach, różne aromaty.

Naturalnie wytwarzana sól przez osuszenie wody morskiej na słońcu.

Gruboziarnista sól XIROS Messolonghi

Surowa naturalna sól morska zawiera wszystkie cenne pierwiastki śladowe wody morskiej takie jak potas, wapń, magnez w idealnych proporcjach, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Drobnoziarnista sól XIROS Messolonghi

Surowa naturalna sól morska zawiera wszystkie cenne pierwiastki śladowe wody morskiej takie jak potas, wapń, magnez w idealnych proporcjach, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Gruboziarnista sól XIROS Messolonghi

Surowa naturalna sól morska zawiera wszystkie cenne pierwiastki śladowe wody morskiej takie jak potas, wapń, magnez w idealnych proporcjach, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Figi z naturalnych upraw wysuszone na słońcu, zapakowane bez konserwantów.

Figi Kalamata

Suszone figi Kalamata są poddane naturalnemu procesowi suszenia na słońcu, mają miodową konsystencję i jasnożółty kolor. NIE ZAWIERAJĄ SIARKI I INNYCH SZKODLIWYCH SUBSTANCJI w celu zachowania lub utrzymania koloru.

Wyselekcjonowane produkty greckie najwyższej jakości

Poszerzamy naszą ofertę o kolejne greckie produkty najwyższej jakości – tym razem są to produkty firmy GReco Products z Salonik.

• Grecka herbata górska BIO – Gojnik

• Grecki czystek z fioletowym kwiatem BIO

• Grecka melisa lekarska BIO

• Grecki liść laurowy

• Grecki rozmaryn lekarski BIO

• Werbena cytrynowa BIO

• Grecki majeranek BIO

• Grecka bazylia BIO

• Grecka dzika róża BIO

• Rodzynki czarne z Koryntu – o niskim indeksie glikemicznym, charakteryzują się bogatymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz dużą zawartością polifenoli i mikroelementów, zbierane w tradycyjny sposób, niesiarkowane, pakowane bez dodatku cukru i konserwantów

• Rodzynki białe z Krety – zbierane na Krecie, suszone tradycyjnie z dodatkiem oliwy, która chroni cenne witaminy i minerały, niesiarkowane, pakowane bez dodatku cukru i konserwantów

• naturalne figi suszone – ręcznie zbierane , tradycyjnie suszone , niesiarkowane, pakowane bez dodatku cukru i konserwantów

• naturalne migdały greckie, ekologiczne, świeże

• oliwa GReco Bio - pochodzi od trzech starych tradycyjnych greckich odmian, które rosną na tym samym polu i liczą kilka wieków

ostatnia dostawa

świeże migdały

Greckie naturalne migdały Bio

Ekologiczne, chrupiące i świeże migdały pochodzą z niewielkiej rodzinnej plantacji, zaprzyjaźnionej z GReco Products! Migdały są nie tylko stałym składnikiem greckiej kuchni, ale też zdrową i smaczną przekąską. Łacińska nazwa migdałów Nux graecum, oznacza greckie orzechy, co wskazuje na wielowiekową tradycję uprawy i obecności migdałów w kulturze greckiej!
 
Właściwości odżywcze i prozdrowotne tych niezwykłych orzechów wielokrotnie opisywali starożytni greccy lekarze, a w tradycji ludowej migdały są uważane za symbol pomyślności, miłości i…płodności.
IMG-20221207-WA0001
IMG-20221206-WA0000
IMG-20221206-WA0001

Umożliwiamy dowóz naszych produktów do klienta na terenie Zgorzelca i okolic. Zadzwoń lub napisz w celu uzgodnienia szczegółów.