MIODY
Iliaki Melissokomia
Iliaki Melissokomia jest firmą rodzinną z ponad półwieczną tradycją. Punktem wyjścia był rok 1936, kiedy to Sebastian Nikolaos Stephanopoulos jako student szkoły pszczelarskiej w Maroussi zainwestował swoje skromne środki w zakup kilku uli. Dzięki nieustannemu wysiłkowi, cierpliwości i poświęceniu wkrótce wyłoniła się bogata w tradycje firma pszczelarska, która od tego czasu stale się rozwija. Rok 1946 jest kolejnym kamieniem milowym w tym rozwoju. Biznes przechodzi w ręce Georgiosa Stefanopoulosa, brata Sebastianosa. Działalność firmy obejmuje cały obszar produkcji pszczelarskiej i stanowi główne osie filozofii korporacyjnej: zagwarantowanie doskonałej jakości produktów pszczelarskich oraz szacunek dla klienta. Zorientowany na te główne zasady Anastasios Stefanopoulos, bratanek jej inspiratora, przejął stery firmy w 1970 roku. Ciężką pracą, miłością i pasją zdołał przekształcić rodzinny biznes w nowoczesną jednostkę gospodarczą w dziedzinie pszczelarstwa. Dziś już trzecie pokolenie rodziny Stefanopoulos z zaangażowaniem kontynuuje tradycję pszczelarską dostarczając produkty najwyższej jakości.
Miód sosnowy
Miód sosnowy jest najważniejszą kategorią greckiego miodu, ponieważ stanowi 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji. Miód doskonałej jakości, który pochodzi z wydzielin spadziowych i jest produkowany w lasach sosnowych północnej Evii. Miód sosnowy jest uważany za miód o wysokiej wartości odżywczej, na co wskazuje jego wysoka zawartość popiołu. Wynika to głównie z dużej liczby różnych substancji obecnych w jego składzie. Wśród tych substancji dominują minerały i pierwiastki śladowe (wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź itp.), które występują w wysokich stężeniach w greckim miodzie sosnowym. Ma on wyjątkową zaletę: jest wspaniałym środkiem na choroby gardła
Miód pomarańczowy
Miód z kwiatu pomarańczy charakteryzuje się działaniem relaksującym i oczyszczającym. Zawiera naturalne przeciwutleniacze oraz wiele cennych minerałów. Zażyty przed snem ułatwia zasypianie. Wykazuje także działanie łagodzące problemy żołądkowe wynikające z nadmiernego stresu.
Miód dębowy
Wyjątkowy miód o ciemnym kolorze i wyjątkowym smaku pochodzący z lasów ziemi greckiej z płaskowyżu Foloi Ilia. Razem z miodem kasztanowym uważany jest za jeden z najbardziej odżywczych miodów ze zwiększoną ilością pierwiastków śladowych (potas, magnez itp.).
Miód tymiankowy
Miód tymiankowy Miejsce pochodzenia: Astro Kynourias. Miód doskonałej jakości o przyjemnym smaku, ale czasami ze względu na wysokie stężenie fruktozy pozostawia uczucie pieczenia w ustach. Jego kolor jest zwykle bursztynowy. Krystalizacja w 8-16 miesięcy Wartość odżywcza: Miód tymiankowy ma wiele właściwości tonizujących i antyseptycznych.